Service och stöd
Du som är student vid Lunds universitet har tillgång till många olika sorters service och rådgivning för att du ska lyckas med dina studier och för att din studietid ska bli så bra som möjligt.
BIBLIOTEKEN
Det finns 25 bibliotek vid Lunds universitet i Lund, Malmö och Helsingborg. Här finns kurs- och referenslitteratur, stora tryckta och digitala samlingar, läsplatser och på flera bibliotek även grupprum och datorarbetsplatser. På respektive biblioteks webbplats finns information om öppettider, besöksadresser och informationsresurser såsom bibliotekskatalogen, söktjänster och databaser. Du använder ditt LU-kort för att låna och kortet gäller på alla bibliotek vid Lunds universitet. Biblioteken är specialiserade på olika ämnen och ger undervisning i informationssökning och referenshantering. Här finns också bibliotekarier med fokus på tillgänglighet, som kan hjälpa dig i behov av särskilt stöd för dina studier.
STUDIEVÄGLEDNING
På allmänna studievägledningen i Lund eller på Campus Helsingborg kan du få vägledning och information inför och under din studietid. Du är välkommen att kontakta oss om du till exempel är osäker på vilken utbildning du ska välja, om du vill veta mer om vilka yrkesområden olika utbildningar leder till eller hur du kan kombinera fristående kurser till en gångbar generell examen.
Du kan också kontakta oss om du har frågor om ansökan och antagningsregler. Vi erbjuder tidsbokade personliga vägledningssamtal på plats, via Zoom eller på telefon. Det finns även ämnesinriktade studievägledare på universitetets olika institutioner. Har du specifika frågor om en utbildning eller ett ämne, kan du vända dig direkt till studievägledaren vid den institution som ger utbildningen.
STUDENTRECEPTIONEN
Studentreceptionen/International Desk är Lunds universitets reception för alla svenska och internationella studenter. Här kan du få information om utbildningar och kurser i Lund, om studentlivet och om dina möjligheter att studera utomlands. Studentreceptionen hjälper till med att skriva ut registrerings- och studieintyg och kan också hjälpa till med att sätta dig i kontakt med andra servicefunktioner och personal inom universitetet om det behövs.
Studentreceptionen samordnar välkomnandet av universitetets internationella studenter genom att erbjuda aktiviteter och fadderprogram. Du kan engagera dig som internationell fadder och på så sätt hjälpa deinternationella studenterna att göra sig hemmastadda vid Lunds universitet och i Sverige.
PEDAGOGISKT STÖD
Du som har en varaktig funktionsnedsättning, till exempel synnedsättning, dyslexi eller adhd, kan få pedagogiska stödåtgärder för att underlätta dina studier vid Lunds universitet. Du kan till exempel få stöd av specialpedagog, anteckningsstöd eller anpassad tentamen. Du ansöker om stöd via ett webbformulär som du hittar på vår hemsida. Tänk på att ansöka i god tid eftersom vissa stödåtgärder kräver längre planeringstid. Om du har frågor kring din ansökan är du välkommen att kontakta en samordnare på Pedagogiskt stöd i Lund eller på Campus Helsingborg.
STUDIEVERKSTADEN
Vill du förbättra din studieteknik och bli bättre på att skriva akademiska texter? Studieverkstaden är tillgänglig för alla studenter, oavsett om studierna bedrivs på svenska eller engelska. Här kan du träffa våra språkpedagoger och få hjälp med att utveckla din studieteknik och ditt akademiska skrivande samt få konkret textrespons. Förutom föreläsningar och skrivträffar erbjuds också handledning både individuellt och i grupp.
KARRIÄRSTÖD
Vi hjälper dig att lägga grunden för ditt framtida arbetsliv redan under studietiden. Varje termin arrangeras seminarier, webbinarier, jobbmässor och workshops med olika teman. Lär dig hur du stärker ditt personliga varumärke, skriver ett professionellt CV och förbereder dig inför en anställningsintervju. På jobbmässorna får du möjlighet att träffa och nätverka med arbetsgivare. Genom att bli medlem i Lunds universitets karriärplattform Career Hub kan du söka jobb, praktik och uppsatssamarbeten samt hålla dig uppdaterad om kommande evenemang. På Career Hub hittar du dessutom inspiration, guider, personlighetstester och värdefulla tips som hjälper dig på vägen.
STUDENTHÄLSAN
Studenthälsan är inriktad på problem som kan komma med studentlivet. Om du har problem med exempelvis stress, prestations- eller tentaångest, rädsla att tala inför andra, prokrastinering, oro, alkoholproblem, sömnsvårigheter, nedstämdhet eller vill förändra din livsstil är du välkommen hit. Studenthälsan erbjuder även kurser och grupper med fokus på olika problemområden varje termin. Det finns också möjlighet till individuella samtal relaterade till din studiesituation. Här får du stöd, råd och behandling för att hjälpa dig till förändring. Studenthälsan har möjlighet att träffa studenter på Sandgatan 3 i Lund, på Campus Helsingborg samt digitalt.