Juridik
Öppnar många dörrar
Juridik har betydelse för enskilda människors liv, för offentlig verksamhet och företagande och för brott och straff. Juridiken bestämmer hur landet ska styras, sätter gränser för hur vi får utnyttja miljön och avgör hur nationer får agera. Juridiska fakulteten vid Lunds universitet erbjuder en av landets sju juristutbildningar och ett flertal fristående kurser. All undervisning bygger på verkliga fall och stor vikt läggs vid att du ska lära dig att självständigt analysera stora mängder information och lösa problem. Juristprogrammet ger behörighet att arbeta som domare, åklagare och advokat. Förutom dessa traditionella yrken kan du arbeta med mänskliga rättigheter, biståndsarbete, inom det privata näringslivet eller med offentlig förvaltning inom till exempel kommuner och departement. Juridik öppnar vägen till många yrken.
PATRIK LINDSKOUG, DOCENT I CIVILRÄTT OCH VICEDEKAN PÅ JURIDISKA FAKULTETEN
Tänker du på en advokat, domare eller affärsjurist när du tänker på juridik? Inte så konstigt, men då tänker du ändå alldeles för snävt, menar Patrik Lindskoug, docent i civilrätt och vicedekan på Juridiska fakulteten.
– Om du tänker efter så finns juridik överallt i samhället och påverkar alla – hemma, på arbetsplatsen och i samhället i stort.
Enligt Patrik är juristprogrammet en av de bredaste universitetsutbildningarna du kan välja, oavsett om du vill jobba på den privata arbetsmarknaden eller inom offentlig verksamhet.
– Samtidigt som du blir specialist på juridisk metod, så får du förståelse för den grundläggande strukturen i samhället och blir allmänbildad på köpet, säger Patrik.
Han lyfter också fram den samverkan med yrkesverksamma jurister som genomsyrar utbildningen, vilket ger dig som student många olika infallsvinklar på vad en jurist kan arbeta med. Du som är intresserad av att arbeta internationellt har stora möjligheter att specialisera dig under din utbildning och Patrik vill särskilt lyfta fram två möjligheter.
– Dels kan du söka utbytesstudier på universitet över hela världen och dels kan du välja att inom ramen för juristprogrammet gå ett av fakultetens mastersprogram, European Business Law och International Human Rights Law. Där du får möta lärare och studenter från flera olika länder, vilket ger nya perspektiv på juridiken.
RAGHAD, STUDENT PÅ JURISTPROGRAMMET
Raghad läser just nu sin femte termin på juristprogrammet. Hon kom till Sverige när hon var elva år på grund av krig i sitt hemland. Att som ung tvingas möta den orättvisa världen väckte hennes intresse för juridik och rättvisa.
– Det bästa med juristprogrammet är att det är så samhällsorienterat och jag kan koppla nästan allt jag läser till min vardag. Man blir på något sätt en allvetare som juriststudent, säger Raghad.
Precis som många andra utbildningar har även juristprogrammet sina utmaningar. Det är en intensiv utbildning som kräver att vi som studenter verkligen lägger tid på studierna och alltid strävar efter att vara i fas med pågående kurs, menar Raghad.
När Raghad först började studera på juristprogrammet hade hon ett tydligt mål – att jobba internationellt med humanjuridik efter examen. Men efter att ha påbörjat sina studier insåg hon att det finns många andra vägar.
Under den avancerade delen av programmet planerar hon att åka på utbytesstudier och även genomföra en internationell praktik, för att få erfarenhet av hur en internationell juristkarriär kan se ut.
– Jag skulle vilja beskriva juristprogrammet som ett program med många möjligheter, avslutar Raghad.
FRISTÅENDE KURSER
Vi ger även ett antal fristående juridiska kurser som på olika sätt ger inblick i juridiken. Några är av mer allmän juridisk karaktär medan andra är inriktade på ett speciellt rättsområde. Bland annat ger vi distanskurser inom förvaltningsrätt och arbetsrätt vid sidan av den mer allmänna juridiska introduktionskursen.