Hitta boende
Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Därför är det bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter det finns och ställer dig i bostadskö i god tid.
BÖRJA KÖA I TID
AF Bostäder är den största studentbostadsförmedlaren i Lund. Företaget äger och förvaltar över 6000 studentbostäder – både korridorrum och lägenheter. När du blivit antagen som student gör du en bostadsansökan hos AF Bostäder genom att gå in på www.afbostader.se/novisch. Gör en bostadsansökan så fort antagningsbeskedet kommer – då kan du få förtur till bostäder reserverade för ”novischer”, nybörjare. För att få bo hos AF Bostäder behöver du vara medlem i Studentlund. Du kan registrera ditt medlemskap på studentlund.se så snart du har fått ditt antagningsbesked.
Konkurrensen om rum och lägenheter är tuff vid terminsstarten. Många nyblivna studenter tackar ja till ett första boende för att ha någonstans att bo. Väl på plats i Lund är det lättare att leta bostad.
En bit in på terminen brukar bostadssituationen klarna upp något och kanske hittar du just det där perfekta korridorrummet, lägenheten eller kollektivboende som du har längtat efter.
Fridmer bor på studentkorridor
Korridorrummet på Michael Hansen är ganska sparsmakat men mysigt inrett. På väggen hänger en peruansk poncho och en frack bredvid varandra, i taket lyser det från en ljusslinga. Här bor Fridmer som läser sitt sista år på sitt masterprogram.
– Första året jag pluggade bodde jag hemma i Eslöv, berättar Fridmer. Och ett kort tag bodde jag i andra hand i min brors lägenhet.
När Fridmer sedan fick en studentbostad valde han korridorrum eftersom det kändes ensamt att bo i lägenhet.
– Jag tycker att korridorboende är själva kärnan i studentlivet, säger Fridmer. Det är socialt, mycket som händer – både
middagar och sociala aktiviteter. Och i köket händer det alltid någonting.
På en korridor bor många olika människor, från hela Sverige och hela världen och man måste förhålla sig till andra.
– Att jag skulle dela kök var ganska otänkbart innan jag flyttade till korridor, berättar Fridmer. Men vi människor är anpassningsbara, och bara efter en vecka hade jag vant mig.
Husen på Michael Hansen ligger i en fyrkant och innanför finns en innergård med gräsmattor, bänkar och ett volleybollnät.
– Det är mysigt och charmigt här, säger Fridmer. Det blir familjärt eftersom det bara är de boende som hänger på gården.
Samantha bor i studentlägenhet
Studenthusen på Proto är relativt nybyggda och sticker ut med sin stålfasad och gröna burspråk. Här bor Samantha som läser psykologi. Trots att hon har läst i Lund i flera år är hon ganska nyinflyttad.
– Jag kommer från Bromölla, men fick ingen bostadsförtur eftersom jag bodde vid gränsen i nordöstra Skåne, berättar Samantha.
Under nollningen hyrde hon en lägenhet en månad, men valde att flytta hem när det blev pandemi.
Lägenheten är liten men ljus, och inredd med blå detaljer. Samantha får plats med både säng, soffa och en liten matplats i sin etta.
– Det känns fräscht att ha eget, och jag vill välja när jag ska träffa
folk, säger Samantha. Här är det lugnt och området är bra. Ibland kan man höra fester men det stör inte, eftersom det inte är lyhört.
För ett år sedan var hon på utbyte i Singapore och när hon kom hem hade hon stått i kö så pass länge att hon fick en lägenhet via AF Bostäder.
– Jag hade kunnat få ett korridorrum innan men jag var inte intresserad av det, säger Samantha. Jag vill inte bo så. Jag var lite nervös över studentområden överlag – tänkte att det skulle vara lite stökigt och livligt med mycket fest. Men det är det inte.
– Det känns bra att bo med andra studenter i ett område för studenter. Jag trivs här, avslutar Samantha.
NATIONERNAS BOENDEN
De 13 nationerna vid Lunds universitet tillhandahåller också bostäder och har egna köer till sina lägenheter och studentrum. Vissa nationer kräver att man är medlem. Kontakta husförmannen på din nation för mer information och ansökningshandlingar.
STUDENTERNAS BOSTADSFÖRMEDLING
Ett annat alternativ är att kontakta studenternas egen bostadsförmedling Bopoolen. Här lägger privatpersoner som vill hyra ut rum eller del i lägenhet ut annonser. Som student kan du själv lägga in annons om den bostad du söker.
BO UTANFÖR LUND
Om det är svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i närliggande städer eller mindre orter. I både Malmö och Helsingborg finns också studentbostäder. Pendelavstånden är korta och kommunikationerna goda. Landskrona, som inte ligger mer än 15 minuter med tåg från Lund är ett annat alternativ liksom Hässleholm, med 30 minuters resväg från Lund. Information om lediga boenden finns på respektive kommuns hemsida.